NedPanel
Het NedPanel bouwsysteem is speciaal ontworpen om de bouw van Modulaire woningen sterk te vereenvoudigen. We hebben met ons systeem een modulair bouwelement gecreëerd dat modulebouw nog flexibeler maakt. Door eenvoudig een NedPanel-element toe te voegen of te wijzigen, verandert u eenvoudig de lengte of vorm van een modulaire unit.
Alles-in-één oplossing
Het geregistreerde NedPanel bouwelement is veel meer dan alleen een “bouwsteen”.
Het alles-in-één element van NedPanel combineert de volgende eigenschappen in één product:
– Constructief-element toepasbaar als vloer, binnen- en buitenmuren en dak.
– Hoge isolatiewaarde door gebruik van niet schadelijk PIR-schuim vrij van CFK en HCFK.
– Uitermate geschikt voor luchtdicht bouwen.
– Direct afwerkbare binnen- en buitenmuren met vrijwel alle gevelmaterialen.
– Wandconstructie met A1 klasse brandwerende Mgo gevelbeplating.
– Integratie van insteekbare elektrische bekabeling.
– Integratie van koud- en warmwaterleidingen.
– Geïntegreerde vochtwerende barrière.
– Binnen en buiten primer voor het direct aanbrengen van de afwerklaag.
R-SIP Bouwelementen
De NedPanel bouwelementen zijn zogenaamde ‘Reinforced structural insulated Panels” of kortweg; R-SIP. De R-SIP-panelen zijn gestandaardiseerd in maat, bevatten een structureel dragend frame, bieden toonaangevende isolatiewaarden (tot Rc-waarde 10 of U-waarde 0,1 W//(m2K), hebben een geïntegreerde vochtbarrière en hebben een primer coating ter bescherming van de panelen tijdens montage in slechte (Nederlandse) weersomstandigheden. De primer vormt tevens een grondlaag voor het direct aanbrengen van binnen- en buitenstucwerk en lijm voor gevelafwerking.
Bouwen met het NedPanel R-SIP-systeem reduceert niet alleen tot 50-70% arbeidsuren om het huis af te werken. Het vermindert ook meer dan 30% van de verschillende materialen die nodig zijn om het huis te bouwen door de integratie van vochtwerende lagen, primercoating en de technische installaties.
De R-SIP elementen van NedPanel kunnen worden toegepast als wand-, dak- en vloerpanelen. Doordat de plaatdikte overeenkomt met de standaard bouwhoutmaten is deze eenvoudig te koppelen met standaardmaten CLS- of SLS-hout. Dit is vooral handig als er extra sterkte nodig is in een wand, zwevende vloer of dak. Als maximale isolatie belangrijker is, kunt u de koudebrugvrije NedPanel connector gebruiken. Deze connector is samengesteld uit twee lagen Mgo beplating met een PIR of PUR schuimkern met hoge densiteit. Ook is de NedPanel connector verkrijgbaar met een interne 40 mm PVC-buis die kan worden gebruikt voor extra leidingen of bekabeling nadat het huis is voltooid.
Verschil tussen conventioneel SIP Element en R-SIP van NedPanel
Conventionele SIP-elementen zijn meestal opgebouwd uit 2 elementen. Twee huidplaten aan de buitenkant van het SIP-element met een verlijmde of soms geïnjecteerde schuimkern. Meestal zijn de SIP-panelen gemaakt van OSB-plaat of soms van cement- of composietplaten. Voor elke woning moet een individueel bouwpakket worden ontworpen. Dit is een tijdrovende en kostbare aangelegenheid. Als de engineering gedaan is moet voor elke SIP woning een bouwpakket worden vervaardigd. Dit gebeurt meestal door de standaard SIP-panelen te verzagen en te frezen. Dit proces genereert restafval vanwege de snijverliezen die in de container verdwijnen.
R-SIP van NedPanel zet deze ‘Old-School’-aanpak op zijn kop. Dit hebben we gerealiseerd door de standaardbreedte van de R-SIP-elementen van NedPanel te beperken tot twee breedtematen: 0,60m (half paneel) en 1,20m (volledig paneel) en een aantal vaste standaardlengtes.
Alle deuren en ramen zijn ook gebaseerd op deze maten. Met dit gegeven konden we onze eigen ontwerpmethode voor de R-SIP-elementen creëren, waardoor de noodzaak om panelen te wijzigen, werd geëlimineerd. In nauwe samenwerking met ons zusterbedrijf BetaalbaarWonen BV is volgens onze ontwerpmethode een compleet assortiment energie+ woningontwerpen ontwikkeld. In de nabije toekomst kunnen wij een groot deel van deze woningen als bouwpakket uit voorraad leveren. De standaard panelen kunnen ook op voorraad gehouden worden in bouwmarkten of groothandels. Dit veranderd de woningbouw keten totaal. Geen enkel ander bouwsysteem kan deze flexibiliteit bieden met doorlooptijd gemeten in uren of dagen, in plaats van weken of maanden!
Bouwen met Magnesiumoxide, een bewezen technologie
Mgo-bouwproducten worden al meer dan 100 jaar op grote schaal gebruikt op veel verschillende gebieden in civiele bouwprojecten. Bouwen met Mgo is echter relatief nieuw in Europa. In de Verenigde Staten wordt Mgo veelvuldig gebruikt in het warme en vochtige klimaat van Florida om onder andere orkaanbestendige huizen te bouwen. In Japan gebruiken ze Mgo-constructies in regio’s met seismische activiteit. Het relatief lichte gewicht en de natuurlijke flexibiliteit van de Mgo-huizen maken de woningen van Mgo beter geschikt tegen dit natuurgeweld in vergelijking met traditioneel gebouwde huizen.
Opwarming van de aarde veroorzaakte veranderingen in het klimaat. Bouwprojecten worden meer blootgesteld aan extreme temperatuurschommelingen, stormen, toenemend brandgevaar en hevige regenval. Bouwvoorschriften moeten worden aangescherpt om te voldoen aan de vraag naar meer geavanceerde en beter presterende bouwmaterialen die voldoen aan de nieuwe milieunormen en die de energieprestaties aanzienlijk verbeteren. NedPanel gebruikt de Mgo bouwpanelen om niet alleen aan deze nieuwe normen te voldoen, maar deze duidelijk te overtreffen.
Magnesiumoxide (Mgo) als bouwmateriaal
Milieuvriendelijk
Stikstof vrije bouw methode
Niet ontvlambaar, niet brandbaar, brandwerend
Damp- en waterdicht
Niet beïnvloed door vet of olie
Bestand tegen hoge impact en een hoge buig weerstand
Hoge weerstand tegen terminale verandering
Antimicrobieel en bacteriebestendig
Geluiddempend voor wanden, vloeren en plafonds
Glad en vlak oppervlak, veelzijdig voor afwerkingen
Milieuvriendelijk
Magnesium (Mg) draagt voor 13% bij aan de massa van onze planeet en is een overvloedig element in de aardkorst. Het is het derde meest voorkomende element opgelost in zeewater, na natrium en chloor. Het is groen, hernieuwbaar, functioneel en wordt in veel moderne materialen en toepassingen gebruikt. NedPanel gebruikt het als gevelbeplating versterkt Magnesiumoxide (Mgo). Mgo-panelen presteren beter op het gebied van duurzaamheid en prijs dan de meeste standaard bouwmaterialen. Mgo is een duurzaam alternatief voor gips, hout panelen, portlandcementproducten en vooral spaanplaten (OSB) en multiplex.
Magnesium Carbonaat
Magnesiumoxide (MgO) wordt geproduceerd door het calcineren van magnesiumcarbonaat of magnesiumhydroxide. Het is een wit vast mineraal dat van nature voorkomt en bestaat uit een rooster van Mg2+-ionen en O2−-ionen die bij elkaar worden gehouden door ionische bindingen. Om het magnesiumoxide te extraheren is minder dan 1/3 van de energie nodig in vergelijking met cementproducten.
De productie van het Mgo-bord is nagenoeg energievrij. Het uithardingsproces om de Mgo-platen te vervaardigen wordt geactiveerd door een natuurlijke reactie tussen de componenten. Er zijn geen ovens nodig, alleen uitharden in droogstations in de open lucht. Voor dit proces is alleen de energie van de zon nodig. Alle componenten in de Mgo-platen (magnesiumsulfaat, magnesiumoxide, glasvezel en bamboevezels) zijn 100% recyclebaar en niet belastend voor het milieu.